Julelagkage 2016

Årets julelagkage.. Har gået lidt med ideen om, at der hvert år skal laves en ny – og starter hermed med denne 🙂

Og i kan roligt komme i gang med at lave den, for den er HELT fantastisk. Den består af en del elementer, men når man er i gang, så er det altså lige ud af landevejen, og resultatet er altså intet mindre en fantastisk.

Blandingen mellem de søde, bløde, knasende og undertonerne af kirsebær og kanel, får i den grad tankerne hen på jul – uden det bliver for meget.

Håber i tager godt i mod den, og har mod på at give jer i kast med den 🙂 Brug gerne #Tinesverden, hvis i deler den på de socialemedier, så jeg kan se JERES resultater.

Rigtig god første søndag i advent

 

img_8225

img_8208

img_8220

 

 

Opskrift – Ø18 ca. 12 personer

 

Chokolade bunde:

3 æg

100g sukker

50g mel

20g kakao

½ tsk bagepulver

 

  • Æg og sukker piskes lyst og luftigt i ca. 5 min
  • Mel, kakao og bagepulver sigtes sammen, og det hele vendes sammen
  • Fordeles i 2 forme Ø18 og bages ca. 12 min ved 180 grader
  • Afkøles

 

 

Mandelbund med kanel:

2 æg

80g sukker

50g mel

50g mandelmel

1 tsk vaniljesukker

½ tsk bagepulver

½ tsk kanel

 

  • Æg og sukker piskes lyst og luftigt
  • Det resterende sigtes sammen, og vendes sammen med æggemassen
  • Bage i en Ø18 form ved 180 grader i ca. 12 min
  • Afkøles – Er toppen mørk, skæres denne af inden sammenlægningen

 

 

Hvid chokolademousse med julestokke:

2 ½ dl fløde

100g hvid chokolade

2 blade husblas

3-4 knuste julestokke

 

  • Husblas udblødes i koldt vandt
  • Chokoladen og 1 dl fløde kommes i en kasserolle og smeltes samme
  • Gryden tages af varmen og husblas smeltes heri – afkøles til den er lillefingervarm
  • Det resterende fløde piskes til let skum. Lidt af skummet kommes over i kasserollen til chokoladen og det vendes hurtigt sammen, derefter kommes det op i den resterende fløde og det hele vendes sammen.
  • Julestokkene knuses og drysses udover moussen, når kagen lægges sammen

 

 

 

Mascarpone creme med hakkede mandler:

250g Mascarpone

70g hvid chokolade

2 blade husblas

1 dl fløde

1 tsk vaniljesukker

40g sukker

25g mandler

1 ½ spsk skyr

Saft fra ½ citron

 

  • Husblas udblødes i koldt vand
  • Halvdelen af fløden kommes op i en kasserolle, og smeltes sammen med chokoladen
  • Husblas kommes heri, og det smeltes sammen, med citronsaften
  • Mascarpone, resten af fløden, vaniljesukker, skyr og sukker piskes godt sammen til en let creme.
  • Lidt af cremen kommes over i kasserollen til chokoladen og det vendes hurtigt sammen, derefter kommes det tilbage til den resterende creme og det hele vendes sammen.
  • Mandlerne hakkes og drysses ud over cremen ved samling

 

 

 

Kirsebær puré:

250g kirsebær sauce

4 blade husblas

30g sukker (ca. den skal lige smages til)

1 tsk vaniljesukker – eller 1/3 korn fra en ren vaniljestang

1 spsk honning

 

  • Husblas udblødes i koldt vand
  • Kirsebær, sukker, vanilje og honning kommes i en kasserolle og varmes op – skal ikke koge. Er der hele bær i, så køres det igennem med en stavblender.
  • Husblas kommes i, og pureen afkøles let

 

 

Smørcreme:

150g blødt smør

150g flormelis

1 tsk vaniljesukker

1 spsk kakopulver

2-3 spsk mælk

 

  • Alle delene piskes til en let og luftig creme. Dette tager ca. 5-8 min.

 

 

Chokolade ganache:

15g glukosesirup

120g mørk chokolade

80ml fløde

 

  • Chokoladen hakkes fint og kommes i en skål
  • Fløde og glukosesirup varmes op til det koger, og hældes derefter over chokoladen
  • Rør i midten af skålen med en spartel, indtil chokoladen samler sig og er helt blank
  • Afkøles til den er tyktflydende og hældes derefter over den opsmurte kage, inden den pyntes

 

 

Sådan samles den:

  1. Den første chokoladebund placeres på det ønskede kagefad, og der sættes en bagering med kageplast i omkring
  2. Hæld den hvide chokolademousse på, drys de knuste julestokke udover og lad det sættes sige ca. 15 min på køl
  3. Kom mandel/kanelbunden på og tryk let. Hælde kirsebær pureen på og sæt den på køl til det har sat sig let. Det tager ca. 20-30 min.
  4. Marcarpone cremen smørres på, og de hakkede mandler fordeles ovenpå. slut dernæst af med den sidste chokoladebund
  5. Sæt nu kagen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig – Gerne længere
  6. Tag kagen ud, og fjern forsigtigt bageringen og kageplasten
  7. Smør kagen op af 2-3 omgange, indtil kanterne er helt skarpe
  8. Sæt kagen tilbage på køl, og lav imens chokolade ganachen. Når den er klar og kagen er afkølet, så hældes det forsigtigt udover kagen. Start evt. med at kom chokoladen på kanterne, med en lille ske, så du kan styre hvor meget det løber ned at siderne. Smør derefter resten ud på midten. Og afkøl kagen
  9. Pynt kagen med knuste julestokke, hakket hvid chokolade, snefnug, sukkerkugler og hvad du ellers syntes

 

Velbekomme

 

img_8221

img_8228

img_8293

Ikke verdens bedste billede af snittet – men den røg hurtigt 🙂