Sommeren emmer af friske jordbær, og selvom sommeren ikke ligefrem er over os i år, så kan man da alligevel godt, bage en sommer-kage.
Denne kage har den lækreste nøddebund, jordbær sylt og bløde mousser… Frisk og lækker.
Opskrift – Ø22 ca 15 pers.
Nøddebund:
100g hasselnødder
80g mandler
2 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
40g digestive kiks
3 æggehvider (str. L ellers 4)
200g rørsukker
- Hasselnødderne kommes på en bageplade, og ristes i ovnen i ca. 8 min ved 200 grader. Gnub derefter de løse skaller af
- Hasselnødder og mandler hakkes groft i en minihakker (eller i hånden, hvis ikke du har en hakker)
- Vaniljesukker, bagepulver og kiks blendes ligeledes, til det danner en fin mel
- Æggehvider og sukker piskes godt sammen, til en luftig masse, og nødder samt kiksemelet vendes i og røres godt sammen
- Dejen fordeles i en smurt springform, og bages ved 180 grader i ca. 20 min
- OBS. blir kanten let brændt, så skæres dette af, inden kagen samles
Jordbær sylt:
450g friske jordbær
4 tsk sukker
1 tsk vaniljesukker eller ½ stang frisk vanilje
½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
½ dl vand
- Det hele kommes i en kasserolle og koges sammen i ca. 10 min
- Stavblendes og afkøles
- OBS. sylten kan med fordel laves dage i forvejen og sættes på køl
Gelélag:
200g jordbærsylt
2 blade husblas
- Husblas udblødes i koldt vand
- Jordbær sylten opvarmes og husblas smeltes heri
- For en ø18 springform med husholdningsfilm, og hæld sylten heri
- Sættes på frys indtil den er helt fast
- OBS. Dette kan med fordel laves dage i forvejen og opbevares i fryseren
Hvid chokolade creme:
100g hvid chokolade
2,5 dl fløde
3 blade husblas
100g jordbærsylt
10 friske jordbær
- Husblas udblødes i koldt vand
- Chokoladen smeltes i en kasserolle, sammen med ½ dl fløde – må IKKE koge
- Jordbær sylten tilsættes og når blandingen er lun, smeltes husblas heri
- Afkøles
- Fløden piskes til let skum, og vendes derefter forsigtigt sammen med chokoladen
- De friske jordbær skæres i små stykker og vendes sammen med cremen
Jordbær/hyldeblomst mousse:
Resten af jordbær sylten (ca. 250g)
3,5 dl fløde
5 blade husblas
50g hvis chokolade
2 tsk vaniljesukker – eller ½ stang frisk vanilje
2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
- Husblas udblødes i koldt vand
- Jordbær sylt, vanilje, hyldeblomstsaft og den hvide chokolade kommes i en kasserolle, og varmes op til det er lunt
- Husblas smeltes heri og sylten afkøles til stue temp.
- Fløden piskes til let skum, og vendes lidt af gangen sammen med sylten, indtil det er en ensartet mousse
Overtræksmarcipan (laves imens kagen sætter sig):
250g marcipan
200g flormelis
65g glukosesirup
Majsstivelse
- Flormelis ligges i en lille bunke på bordet, og tryk et lille hul i midten. Glukosesirup kommes deri
- Marcipanen brækkes i små stykker og æltes sammen med flormelis og glukosesirup.. og ælt, og ælt og ælt…
- og ælt lidt mere ? processen tager lidt tid… Begynder det at klistre, så drys bordet med majsstivelse
- Når marcipanmassen er helt samlet, smidig og ikke klistre længere, så er den færdig
- Marcipanen pakkes ind i film, og ligges i køleskabet i minimum 30 minutter
- Når marcipanen er afkølet, tages den ud og rulles på et majsstivelses drysset bord. Mål omkredsen og højden på din kage, og lav båndet derefter
Tip: Tilskær marcipanbåndet efter et stykke kageplast, så bliver det pænest. Oprul det derefter på samme stykke plast, så det ikke klistre sammen
Sådan samles kagen:
- Nøddebunden placeres på det ønskede fad, med kageplast og bagering omkring
- Den hvide chokoladecreme fordeles herpå, og kagen sættes på køl/frys til kagen har sat sig let
- Den frosne gelé lægges ovenpå og kagen sætter sig helt, inden den igen befries fra kageringen
- Kageringen sættes igen om kagen, denne gang dog med ca. 1 cm fri hele vejen rundt, så moussen kan løbe ned af siderne
- Jordbærmoussen fordeles herover og overfladen glattes pænt.
- Afkøles ca. 3 timer, til kagen har sat sig – også gerne på frys
- Kagen omkranses af et marcipanbånd og pyntes med masser friske jordbær
Velbekomme