FASTELAVN – En fuldstændig fantastisk grund til at spise lækre fastelavnsboller 🙂 Disse er af lækker wienerbrøds dej og fyldet kan varieres uendeligt.
Disse er af den helt klassiske slags med hindbær syltetøj og vaniljeflødecreme
Velbekomme
Opskrift – 8 stk.
15g gær
125ml mælk
1 æg
1 spsk sukker
1 tsk fint salt
250g hvedemel
150g koldt smør
æg til pensling
- Alle delene skal være så kolde som muligt
- Gæren opløses i mælken og ægget piskes i
- Tilsæt sukker, mel og tilsidst salten og ælt dejen godt – gerne på maskine
- Sæt dejen på køl i 15-30 min
- Imens skæres smørret i tynde skiver, og samles på et stykke film, som en kvadrat – ligges derefter i fryseren
- Guide til samling finder du længere nede
Vaniljeflødecreme:
1 æg
1 spsk sukker
1/2 vaniljestang
1 spsk Majsstivelse
1,5 dl mælk (jeg bruger bare mini)
3 dl fløde
- Kornene skrabes ud af vaniljestangen
- Det hele – undtagen fløden, kommes i en kasserolle og varmes op indtil det tykner – Der skal røres hele tiden!
- Fløden piskes til skum, og vendes sammen med den afkølede vaniljecreme
- Fyldes i en sprøjtepose med tyl, og ligges på køl til det skal bruges
Derudover skal du bruge:
Syltestøj efter eget valg
Flormelis til pynt
Sådan forberedes dejen: (se billede guide nederst)
- Udrul den kolde dej, på et meldrysset bord. Dejen skal udrulles som en kvadrat, i ca dobbelt størrelse af smørret
- Placer det kolde smør skævt derpå, og fold kanterne godt ind over, så de lukker helt tæt. Udrul nu dejen i en rektangel, indtil dejen er ca 1 cm tyk.
- Så skal de første 3 lag foldes: Læg første 1/3 af dejen ind over midten, og tag så den anden side og gør det samme. Placer dejen på et spækbræt og sæt det i fryseren i 15 min, eller på køl i 30.
- Rul igen dejen ud på et meldrysset bord, og gentag overstående – dette skal gøres, så du i alt gør det 3 gange
- Når dejen er afkølet efter 3. og sidst foldning, rulles dejen ud i kvadrat, ujævne kanter skæres væk, og dejen deles i 8 firkanter
- Hjørnerne samles på midten, trykkes lidt sammen og vendes derefter om, så samlingen er i bunden. Placer dem med god afstand på en bageplade, og lad dem hæve lunt 1 time
- De pensles rigtig godt med sammenpisket æg, og bages ca. 12 min ved 200 grader
- Når kagerne er afkølet deles de i 2, fyldes med vaniljeflødecreme og syltetøj og pyntes med sigtet flormelis