Æblelagkage

Igår havde jeg fødselsdag, og det skulle selvfølgelig fejres med kage.

Jeg er helt pjattet med gammeldagsæblekage, men syntes alligevel ikke helt at det var fint nok, til en fødselsdag 🙂 Så derfor blev det i stedet denne lækre æblelagkage, som har samme dejlige smag.

 

Opskriften får i her:

(se billede guide nederst)

 

Vaniljebunde

2 æg

66g sukker

45g mel

½ tsk bagepulver

½ tsk vaniljesukker

  • Æg og sukker piskes lyse og luftige
  • Resten blandes og sigtes i, hvorefter det vendes forsigtigt sammen
  • Hældes i en smurt springform Ø20
  • Bages 12min ved 180 grader

 

 

Fragilite bund

2 æggehvider

100g flormelis

3 spsk mandelmel

  • Æggehviderne piskes stives og flormelisen piskes sammen med.
  • Tilsæt mandelmel og vend rundt til det er godt samlet
  • Bages 30 min ved 120 grader

 

 

Æblekompot

4  æbler

2 dl ufiltreret æblejuice (jeg brugt en fra Løgismose, fra Netto)

2 ½ spsk rørsukker

1 tsk vanilje pulver/vaniljepaste

2 tsk vaniljesukker

1 tsk honning

2 blade husblas

  • Husblas udblødes i koldt vand, min. 10 min
  • Æblerne skrælles og skæres i små tern
  • Det hele (undtagen husblas) kommes i en gryde og koges mørt i ca. 15min.
  • Mos det godt – men det må stadig gerne være rustikt.
  • Husblas røres i og det hele sættes på køl indtil brug

 

 

Æblemousse

2 æbler

2 spsk brunfarin

1 citron – saft + skal

1 vaniljestang / 1 tsk paste

100g hvid chokolade

3 dl fløde

4 blade husblas

1 dl æblejuice (jeg brugt en fra Løgismose)

  • Husblas udblødes i koldt vand, i min. 10 min
  • Æblerne skrælles og skæres i små tern
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og mos sammen med lidt sukker
  • Æbler, juice, citron, vanilje + den tomme stang og brunfarin koges sammen, i ca. 20 min.
  • Giv massen en tur med en stavblender til det er fint, og kom husblas i
  • Chokoladen hakkes fint og ½ dl. fløde bringes i kog og hældes udover – vendes sammen til det er jævnt.
  • Æblemosen kommes igennem en sigte, så det bliver til fint pure og vendes sammen med chokolade ganachen
  • Sættes til afkøling, og imens piskes de resterende 2,5dl fløde til skum
  • Når æblemassen er stue temp. vendes det forsigtigt sammen med flødeskummet til det er homogent.

 

 

Samlingen (se billeder nederst)

Tip: Benyt lagkagering + kageplast, så bliver resultatet pænest

  • Placer vaniljebunden på et fad, og smør æblekompotten på
  • Fragilitebund lægges ovenpå
  • Kagen toppes med æblemoussen og kagen sættes på køl, til den er fast

 

 

Æble gele

2,5 dl. ufiltreret æblesaft (jeg brugte igen den fra Løgismose)

2 blade husblas

  • Husblas udblødes i vand i min. 10 min.
  • Æblesaften varmes op til kogepunktet, tages af blusset og husblas røres i
  • Afkøles til stue temp. og hældes forsigtigt over den stivnede kage
  • Sætte igen på køl, til den har sat sig (minimum 2 timer)

 

Når kagen har sat sig helt, så er den klar til at blive pyntet.

Jeg smurte kanten med en smule flødeskum, og udrullede noget marcipan og satte rundt om kagen.

Derudover er den pyntet med bomber af æblemousse og gele, rasp, bagte æbler med kanel, marengs toppe og skovsyre.

Kagen serveres med flødeskum ved siden af 🙂

 

God fornøjelse.

 

image

image Den færdige æblekompot

image

image Fløde og chokolade vendes sammen til ganache

image Æblepure sigtes

image .. og vendes sammen med chokoladen

image Massen røres sammen til den er jævn

image Vaniljebund med æblekompot

image Fragilitebund

image Æblemoussen hældes over og smørres jævn på toppen

 

 

1 Comment

  • Tina S kallestrup 27. oktober 2015 at 11:46

    Hej Tine. Er lige blevet medlem på din side og tak for det. Kan godt lide din pyntning af de kager jeg har set på siden.
    Ift fortolkningen af en æblekage (genialt): kan den laves to dage før og så pyntes lørdag med marcipan og toppynt? Eller er det for lang tid?
    Sidste spørgsmål: jeg har ikke en form til at lave top pynten i til de runde halv kugler… Har du et forslag til noget andet at støbe i – gerne med samme facon eller må jeg investere i sådan en?

    Reply

Leave a Comment